August 29, 2013

Masak masak ~ Maggie Bandung

Assalamualaikum...

Fuhhh... berkobar2 nk update cite masak semalam... dah lama sgt rasanya tringin nk makan maggie bandung... igt lagi masa dulu2... masa muda2 dulu lepas je kelas silat kat UTP... trus lepas kat kedai pakmat makan maggie bandung... fuhhh mmg kaw2 punye lah... masa tu mesti pi ngn cik sarahbaik... wajib sy order maggie bandung.. mmg best taktau cemane dia buat...tp tak lama lepas tu pakmat pun tutup mungkin cuba mencari rezeki di tempat lain...sejak dari itu sy dah tak jumpa maggie bandung sesedap itu....

So semalam sy kata ngn enbdoyan... sy nk buat versi sy... maknanya main hentam jelah...ikut kepala sendiri... hehehehe.... so sudahnya... inilah cara sy....

Resepi ~ Maggie bandung

Bahan - Bahan

Kisar
1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
sedikit Halia
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili api

Segenggam daging
10 ekor udang
2 biji telur
1/2 batang lobak merah
Sawi & taugeh
Cili sos
2 paket maggie perisa kari
Air rebusan daging & janggut + ekor udang

Cara2
1. Rebus Daging & janggut + ekor udang yang telah dicuci bersih
2. Tumis bahan kisar
3. Masukkan air rebusan masak sehingga mendidih
4. Tambahkan serbuk perisa maggie kari
5. Masukkan daging & udang & lobak merah dan masak kuah sehingga mendidih masukkan garam secukup rasa
6. Masukkan maggie dan apabila maggie lembut pecahkan telur.
7. Sedia untuk menghidang

Air rebusan daging dan janggut udang

Inilah rupa kuahnya..


sedia utk di "ngap"

Wallawei..... tak disangka2 sgt lah sedap rasanya... lebih kurang mcm pakmat buat... hehehehe... en bdoyan pun sgt2 suka.... bila di tanya berapa bintang nk bagi out of 5.... tau tak dia bagi berapa..... jeng jeng jeng

dia bagi ******** 8 bintang.... yeyyyyy...

Brpppp.. Alhamdulillah.... kenyang....

No comments:

Post a Comment