January 5, 2018

Little Caliphs Meru Impian ~ Ihtifal 2017 ~ Muhammad Nadhif Zuhayr

Assalamualaikum...

Masa 18.11.2017 tarikh abgngah ihtifal untuk kelas pra tahfiz di LC Meru... alhamdulillah segalanya berjalan lancar... abgngah berjaya konvo dengan jayanya... untuk persediaan ihtifal abgngah ni teacher abgngah dah siap2 pesan kat mak.. kena sediakan jubah putih dengan serban... mak memang peninglaaa mana nak cari serban... mujur minggu lepas masa kita balik taiping tu.. mak ada jumpa kedai jual serban ni... sebelah kedai mak gunting rambut tu... so setel 1 bab dapat cari serban... sekali bila dah nak dekat tarikh ihtifal tu.. teacher sekali lagi bagitahu yang kena siap2 lilit dekat kopiah putih.. adoiiii.. sekali lagi mak pening tau... cemana nak lilit ni.... mak pun cergas pergi mydin beli kopiah keras tu sebab teacher memang pesan suruh lilit serban kat kopiah keras sebab nanti senang nak bukak untuk pakai topi konvo... baikkk..... mak pun gi cari..Alhamdulillah jumpa.. kemudian.. mak pun bawak ke opis mak kain serban yang kita dah beli kat taiping tu.... mak minta tolong kawan opis mak tolong lilitkan.... mujur ada yang pandai.... hehehe.. terima kasih Haji Imran... 


Ok dah setel persiapan semua... pagi tu mak bangun awal sebab mak nak siapkan bekal untuk kita makan kat sana... sebab memang teacher dah bagitahu awal2 memang tak ada makanan disediakan... hanya ada goodies untuk anak yang ihtifal sahaja.. so mak pun apa lagi goreng bihun sebungkus buat bekalan kita kat sana sepanjang hari.. selain dari tu mak belikan roti banyak2 untuk sarapan jugak... Alhamdulillah anak3 mak ok je kalo mak sediakan bekal... kamu semua memang suka bihun goreng.. so senang kerja mak.. masak 1 benda je dan semua boleh makan.... ok bila mak dah setel semua... dah pack semua.. kamu semua pun dah siap...maka jomlah kita ke Dewan RTC Gopeng... jauh dari rumah kita.. so kita memang kena gerak awal...


Teacher memang dah siap bagitahu kena datang awal dan siap2 pakai jubah dan serban.... ok baikkk... semua dah ready... ok kita keluar.... sebelum tu kita selfie la dulu.... 





Sejuk mata mak tengok abgngah macam ni... Alhamdulillah mak syukur sangat2 dengan pencapaian abgngah dekat LC Meru ni.... mak sentiasa doakan yang terbaik buat abgngah ye... cemerlang dunia dan akhirat ye....mak memang nak letak banyak2 gambar dekat dalam ni supaya anak3 mak semua dapat tengok gambar kamu semua untuk setiap apa yang kita lalui.... inilah kenangan kita bersama... 






Ok dah sampai... kita cari parking dulu.. memang penuhlah parking kat sini... ramai parents yang hadir... Alhamdulillah kita dapat parking bawah bumbung.. sebab kiranya kita ni awallah jugak... sebelum masuk dewan seperti biasa mak akan suruh ambik gambar dulu.. hehehe.. bertabahlah wahai anak3 mak ye... mak asyik suruh bergambar sebab mak nak masuk dalam blog la.. supaya nanti bila2 masa bila kamu semua dah besar.. boleh je bukak blog mak ni... boleh kamu tahu apa yang kamu semua lalui masa zaman kecik2... heheheh... bila mak tengok balik gambar2 abgngah ni... mak rasa abgngah memang in character betul... hehehe... bila dan pakai jubah dengan serban ni.. abgngah macam behave je bila ambik gambar... tak ada posing2 pun..hehehe.. rileks.. cool je... hahaha...










Bila dah masuk dewan... mak kena cari seat yang strategik.. tapi kita sampai agak lambat so seat tengah2 dah full... terpaksa ambik seat tepi... tapi oklah jugak sebab dapat row no.2.. so masih senang nak bergambar... masa ni abgngah dah ikut teacher masuk bilik persiapan... kita yang lain duduk luar ye... sementara tunggu acara mula.. kita ambik la gambar kenagan lagi... dan lagi... dan lagi.... hehehehe...



Ok bila dah announce perarakan masuk student... macam biasa mak menitiskan air mata... hahahaha... abglong kerja skodeng mata mak je.. dia asyik kata.. mak mesti nangis ni... hehehe... memang laaa.... mak ni syahdu sikit... hahaha... tanda bangga tu kena nangis... air mata ni tiba2 mengalir sendiri tau... sebab tu mak siap2 bawak sapu tangan dalam handbag sebab mak tau hati mak ni cair... hahaha... emosi terlebih... masa ni abah yang stay kat depan pintu.. dapatlah ambik video perarakan masuk... mak terlepas sebab abgngah rupnya jalan 1st sekali... adoiiii... mak tak perasan... mujur abah ada ambikkan video... baru mak nampak.. lagipun tengah ramai sangat orang payah la mak nak fokus mana abgngah.... hehehe... bila line up dekat depan ni pun.. jenuh jugak mak cari mana abgngah.. rupanya abgngah dekat tengah2 tu... hehehe.. betul2 depan VIP... akhirnya dapat jugak mak zoom ambik gambar abgngah... mujur...








Ini Aisyah Amani...yang bagi surat dekat mak tu...
Lepas je perarakan masuk student maka bermulah acara... dimulakan dengan hafazan surah... Alhamdulillah abgngah terpilih untuk hafazan ni... dia kena hafal surah Al-Qadr... Alhamdulillah abgngah baca dengan baik sekali... seperti biasa mak menangis.. hahaha.. abglong dok asyik tengok mata mak je... hehehehe...







Dah selesai hafazan tu... semua student naik ke pentas untuk baca surah Al Fatihah dengan terjemahannya sekali....








Selepas persembahan bacaan surah Al Fatihah tu.. abgngah sekali lagi naik pentas bersama dengan 3 lagi kawan abgngah... termasuk Aisyah Amani juga...untuk baca poem bertajuk Sultan Muhammad Al Fateh dalam English.. Adoiii... mak tak habis2 menangis tau... haha.. tiap lepas persembahan abgngah je mak lap air mata... nak buat cemana.. hati mak ni macam tisu tau... lembut... hehehe...












Lepas abgngah dah selesai baca poem abgngah terus buat persembahan mengenai Sultan Muhammad Al Fateh... abgngah kena pegang pedang... dan kena berlawan dengan kawan abgngah.. entah mak tak pasti pulak siapa.. hehehe...






















Hahahaha... kome tengoklah gambar yang banyak tu ye... hehehe.. mak tak larat nak pilih2.. hahaha... ok lepas dah setel buat persembahan tu.... marilah kita mulakan acara konvo abgngah.... abgngah pakai jubah hitam... itu untuk pra tahfiz... kalau jubah merah untuk 6 years... Alhamdulillah... mak dapat tengok abgngah pakai jubah hitam tu... nanti tahun depan aathif pakai jubah merah tu.. sebab aathif sekarang 6 KG II.. 















Next.. lepas dah konvo tu... adalah beberapa lagi persembahan.. tapi abgngah tak masuk... hehehe.. mak abik yang abgngah masuk je... ok.. lepas tu... abgngah naik pentas sekali lagi tau.. kali ni untuk student yang berjaya habiskan Buku Little Qari... maksudnya... abgngah dah naik Al Quran... So abgngah dapat hadiah Al Quran.. Alhamdulillah... tapi abgngah masih mengaji di rumah ustazah rose tu kan.. dekat rumah kita tu... abgngah ulang.. mak mulakan abgngah dengan iqra' dulu kat situ... cuma dekat LC Meru abgngah sebenarnya dah masuk Al Quran... tak apa abgngah biar lambat ye... mak ok je...
















Dah selesai naik pentas tu.. abgngah buat persembahan yang last sekali... yang ini semua student terlibat.... tapi muka abgngah tak nampak sebab dah terkebelakang.... hehehehe...









Itulah persebahan penutup... dah abih daaa.... lepas dah setel.. abgngah berlari dapatkan mak... abgngah cium mak.. terharu mak masa ni... sebab selalu abgngah malu2 nak cium mak depan kawan2.. tapi kali ni abgngah yang lari2 nak cium mak... bangga mak... hehehe.... lepas tu kita bergambar sakanlah... kamu semua tengoklah aksi2 kita bergambar....





















Sempat juga mak tangkap Teacher Siti untuk bergambar kenangan dengan abgngah... terima kasih teacher atas didikan teacher... bersabar dengan perangai abgngah ni... hehehehe... tidak terbalas jasa teacher semua... hanya Allah jua yang dapat membalasnya...














Alhamdulillah abgngah... mak bersyukur sangat atas kejayaan abgngah di LC... mak dan abah sentiasa mendoakan kejayaan abgngah dunia dan akhirat... teruskan gemilang ye... mak dan abah akan beri yang terbaik buat anak3 mak semua... kami sentiasa doakan yang terbaik... gapailah bintang yang mana pilihan abgngah... mak dan abah sentiasa sokong abgngah... Apa yang mak harapkan.. abgngah jadilah insan yang berguna ye... jagan perangai.. jaga adab... takkan kemana ilmu walaupun setinggi gunung kalau sahsiah kita masih di bawah... mak dan abah takkan selalu ada... namun doa kami sentiasa bersama kamu semua....